martes, 5 de enero de 2010

Digues NO!

De moment, sempre m’he considerat una persona racional i sensible, que li agraden els animals i tot el que comporta. Dit això, em sembla una aberració el maltractament que pateixen els toros, i no solsament a les places, sinó també en les festes majors; on se’ls denomina cultura popular. Disculpeu-me si no ho he entès, però... se m’està tractant d’inculta. Però ho accepto, perquè si ser inculta és dir no a ficar foc a les banyes dels toros, seré una inculta. Si ser inculta és no voler que es persegueixi a un toro i matar-lo a pedrades i amb llances, sóc una inculta. I si, per damunt de tot, ser inculta és discrepar en que es maltracti un toro, clavant-li les banderilles als lloms i que després se l’acabi humiliant davant de moltes persones matant-lo, sóc una inculta de cap a peus. Ja ho deia Luís Saavedra: “El toro és un animal criat, alimentat i cuidat per a complir el paper humiliant de comparsa condemnat per endavant a divertir al públic sotmetent-se a diferents sorts de tortura.”

Fins i tot havia pensat la solució de, tot i no acabar amb les corregudes de toros en les places, fer-ho sense sang. Se’ls hi podrien ficar enganxines amb missatge: “Curro Romero es sent més home matant un animal, quan l’animal és el propi home” o “Jesulín de Ubrique en un dia, guanya el que tu en un any”. Però s’ha de reciclar paper. A aquesta gent se’ls anomena “maestros”, i també es diu que és un art. I si he d’equiparar a Francisco Rivera amb Dalí o amb Miquel Martí i Pol... no sabria per on començar.

A més, si a Espanya se l’ha de conèixer per aquest tipus de cultura, no sé jo on anirem a parar. Cada cop que ve un turista, s’emporta la típica figura del toro i el torero fent la seva “feina”. Vergonyós, de veritat. Encara sort i encara gràcies que a Catalunya s’està plantejant de treure aquest acte de suposada cultura espanyola, i s’utilitzaran les places per fer concerts i altres actes que em semblen cultura de debò.

Acabaré dient que, si matar toros d’aquestes maneres és cultura, la violència és educació i el canibalisme gastronomia.

2 comentarios:

  1. CULLONS, QUE REIVINDICATIVA! XDDD
    Totalment d'acord. Els hauria de fer vergonya en negreta i subratllat. La gent amb seny ho veu, pero a Espanya hi ha molt catetisme - no sé si existeix la paraula, em refereixo a que hi han molts catetos xd.
    En fí, que espero que almenys a Catalunya quiedi prohibit, perquè sento vergonya al·liena dels que segueixen aquestes tortures.
    xo.

    ResponderEliminar
  2. INCREIBLEMENT CERT! Totalment d'acord. M'he quedat prendada de l'últim paràgraf. Genial. A España li agrada veure la sang del toros, però com molt bé diu el Roger, espero que a Catalunya matar toros no sigui cultura.
    Un petó!
    Edurne

    ResponderEliminar